Tag: беј

gravitacija

На канаѓаните им фали гравитација

Повеќе од 50 години научниците се обидуваат да откријат зошто на поголемиот дел од територијата на Канада, а посебно во Хадсон беј, гравитацијата е многу послаба. Повеќе од 50 години научниците се обидуваат да откријат зошто на поголемиот дел од територијата на Канада, а посебно во Хадсон беј, гравитацијата е многу послаба. Феноменот за прв пат е откриен во 1960-та година, кога се мерени гравитоационите полиња на планетата Земја. Постојат повеќе теории кои се обидуваат да го објаснат овој феномен. Првата торија е сконцентрирана на процесот наречен конвекција, кој се случува во земјината кора.Неа...

Continue reading

zgradata na deneshnata Gimnazija

Некогашниот „Мехтеб“ плени со својата убавина

…Сабри-беј бил капетан прва класа во турската армија. Никогаш не се оженил и немал свои директни потомци. Но, во Охрид живеат и денес негови правнуци, потомци од неговата сестра…. Зградата на Охридската гимназија е подигната пред 100-тина години како  подарок за охриѓани  од Ејуп Сабри-беј. Атрактивниот објект е изграден во европски стил, но за време на едновековното постоење повеќе пати било менувано. Преживеало бурни времиња, повеќе  војни и неколку режими. За него се водел долг  судски процес и пожар кога пламените јазици го голтнале она што најмногу го красело, потпокривот и...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top