Tag: бертолучи

Почина филмскиот маг Бернардо Бертолучи

Италијанскиот филмски режисер Бернардо Бертолучи почина на 77 годишна возраст. Италијанскиот филмски режисер Бернардо Бертолучи почина на 77 годишна возраст. Бертолучи е познат по филмовите „Конформиста“(1970), „Последното танго во Париз“(1972), „Дваести век“(1976), „Последниот кинески цар“(1987), „Малиот Буда“(1993), „Украдена убавина“(1996) и „Сонувачи“(2003). Италијанскиот режисер во 1987 година доби девет Оскари за остварување во филмот „Последниот кинески цар“. Тој е еден од најголемите италијански автори на својата генерација, а успеа да се оствари во Европа и во Холивуд, а добитник е...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad