Tag: берлинале

Berlinski filmski festival

“Grandmaster“ го отвара овогодинешното Берлинале

Меѓународниот филмски фестивал во Берлин, 63-тото по ред ќе биде отворен денеска со филмот Вонг Кар-ваи „The Grandmaster“. Меѓународниот филмски фестивал во Берлин, 63-тото по ред ќе биде отворен денеска со филмот Вонг Кар-ваи „The Grandmaster“. На Берлинале во натпреварувачката конкуренција на играни филмови се најдоа 19 остварувања, меѓу кои се и новите филмови на Стивен Содерберг, Гас ван Санта и три филмови во кои ќе се појават француски филмски диви. Овогодишниот филмски фестивал нуди избор на разновидни филмови, вклучувајќи ги и остварувањата од Казахстан и Иран кои ќе се борат за главната...

Continue reading

shooting stars

Наташа Петровиќ доби награда од Ралф Фајнс

На „Shooting Stars“ првпат учествува кандидат што официјалнo ја претставува Македонија. На „Shooting Stars“ (во склоп на Берлинале 2011) првпат учествува кандидат што официјалнo ја претставува Македонија. Наташа Петровиќ, која ја игра главната улога во филмот „Како да ме нема“, на крајот на минатата година беше  избрана меѓу десетте млади актери од Европа кои ќе бидат претставени на Берлинале 2011. Избрана е од интернационално жири од асоцијацијата за промоција на европски филм (European film promotion) во која членуваат 32 земји, а Македонија се зачлени во 2009-та. Официјалната церемонија...

Continue reading

Majki

“Мајки“ селектиран за Берлинскиот филмски фестивал

Уште еден огромен успех на филмот “Мајки“ на Милчо Манчевски по светската премиера на филмскиот фестивал во Торонто, филмот е селектиран за Берлинале, еден од трите најголеми филмски фестивали од А класа во светот (покрај Кан и Венеција). 61-то издание на Берлинале ќе се одржува од 10 до 20 февруари 2011 година. Уште еден огромен успех на филмот “Мајки“ на Милчо Манчевски по светската премиера на филмскиот фестивал во Торонто, филмот е селектиран за Берлинале, еден од трите најголеми филмски фестивали од А класа во светот (покрај Кан и Венеција). 61-то издание на Берлинале ќе се одржува од 10...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad