Tag: бенефит

filmska akademija

Локалната со поддршка за отворање на филмска академија во Охрид

Градоначалникот Никола Бакрачески, вчера вечер имаше работна средба со членовите на иницијативниот одбор за отворање на академијата во Охрид. Најверојатно филмската академија ќе биде сместена во дел од просториите на Унивезтитетот „Свети Апостол Павле“. Со гостите покрај за академското изучување на филмските вештини се разговарало и за можностите во Охрид да се отвори и професионално филмско студио најдобро опремено на овие простори. Меѓу другото било заклучено дека развојот на филмската индустрија во Охрид и снимањето на филмови воопшто, би биле магнети за привлекување на филмски ѕвезди од...

Continue reading

ЛС Дебрца

Слаб интерес за купување на недвижности во општина Дебрца

Слаб интерес  за купување на  недвижности во општина Дебрца. Во општина Дебрца слабо оди продажбата на недвижнини. За купување куќи и земјиште нема интерес, кажуваат  од агенциите за недвижности. Цените за земјиштето и објектите се формираат паушално во зависност од атрактивноста на земјиштето и постоечката инфраструктура, вели  Александар Трајкоски од агенцијата за недвижности Енхелеја. Дебрчани мора да ја решат  урбанизацијата  и окрупнувањето на имотите.Тој очекува  со изградбата на автопатот Охрид -Кичево да се раздвижи пазарот со недвижности во оваа општина. Жителите може да извлечат економски...

Continue reading

minihidrocentrali

Мини хидроцентралите на летничките извори без добивка

Ни фирмата Феро Инвст, ни МЈП Проаква немаат бенефит од минихидроцентралите. 5 те мини хидроцентрали на Охридско струшкиот регион, три во Охрид и две во Струга, изградени во 2008 год. работат без добивка. Од кога се изградени, нити една година не работеле со полн капацитет и со добивка. Постапката за јавно приватно партнерство за изградба на мини Хидроцентралите беше  отворена во 2007 год. Кога беше и објавен повик за јавно приватно партнерство, на кој се пријавија  повеќе фирми, а за најповолен понудувач беше избрана  фирмата Феро Инвест од Велес. По склучувањето на договорот во 2008 год. беа...

Continue reading

директор

Кристијан Џамбазовски нов директор на Агенцијата за развој и поддршка на туризмот

Кристијан Џамбазовски нов директор на Агенцијата за развој и поддршка на туризмот. Агенцијата за развој и поддршка на туризмот доби нов директор. На чело на оваа Агенција, а на местото на досегашниот директор Јордан Трајков,  сега е назначен Кристијан Џамбазовски. По  пет месеци од поднесувањето на оставка на Јордан Трајков, сега туристичката фела во регионов  очекува нов ветар на позитивни промени. Претседателот на Хотам, а воедно и член на Советот на Агенцијата, Дончо Танески укажува на досегашното ниско ниво на соработка со екс директорт Трајков, на слабата реалицазија на плановите, лошите...

Continue reading

komunalen otpad

„Охрид – град без комунален отпад“

ЈП Охридски Комуналец Охрид му објави војна на комуналниот отпад. „Охрид – град без комунален отпад“ е проектот кој ќе го реши проблемот на Охрид со отпадот, а при тоа на ЈП ќе му донесе и приход . Директорот на ЈП, Сашо Алче денеска јавно го презентираше проектот за изградба на фабрика за производство на компост и погонско гориво.  Пред присутните Алче кажа дека во ЈП секојденевно се води евиденција за количеството на отпад што се носи на депонијата Буково и  во делот на содржината на отпадот која се депонира таму. Од овие прелиминарни резултати сега ќе проеизлезе студијата за економска...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top