Tag: белеска

библиотека

Објавено цеде со аудиозапис од животот на македонскиот поет Григор Прличев

Објавено  цеде со аудиозапис од животот на македонскиот поет Григор Прличев. Издадено цеде со аудиозапис  од животот на поетот и преродбеникот  Григор Прличев. Александра Белеска, директор на охридската  библиотека, е автор на цедето посветено на Прличев, вториот Хомер. Ова е продолжение на првиот дел од аудио записот издаден минатата година, а содржи моменти од  животот и творештвото на Григор Прличев. Цедето ќе може да се позајмува од  охридската библиотека Цедето е издадено во 30 примероци, со финансиска помош на министерството за култура, а техничката обработка на Славчо Спростран. „ Библиотеката...

Continue reading

biblioteka

Младите библиотекарки од Охрид се подготвуваат за државен натпревар

Ученичките Глорија Петреска и Симона Филкоска од ОУ „Братство Единство“ го освоија првото место на општинскиот натпревар за млади библиотекари. И  двете ќе го претставуваат нашиот град на државниот натпревар за млади библиотекари кој ќе се одржи во Велес.   Две победнички на општинскиот натпревар за млади библиотекари кој деновиве се одржа во НУ – Библиотека “Григор Прличев” – Охрид. Традиционално и годинава организатор е Библиотекарското здружение на Македонија. Директорката Александра Белеска задоволна е од знаењето кое го покажале учениците, членови на библиотеките...

Continue reading

bniblioteka

„Билките на баба Рада“ пред охриѓани

Утре со почеток во 12 часот во библиотеката „Григор Прличев“ ќе биде промовирана книгата „Билките на баба Рада“ Во книгата „Билките на баба Рада“ можат да се најдат многу совети, рецепти и препораки како да се користат билките кои се наоѓаат во природата, а кои можат да ни бидат од животно значење. Промотор е самата авторка познатата баба Рада со која граѓаните ќе можат лично да се запознаат и да поразговараат, вели Александра Белеска-директор ката на НУ библиотека „Григор Прличев“. {loadposition content9}

Continue reading

библиотека

Eдна од најстарите книги на балканот е сопственост на Националната установа библиотеката „Григор Прличев“

Прохорпчинското изборно евангелие, една од најстарите книги на балканот е сопственост на Националната установа библиотеката „Григор Прличев“   Националната установа библиотеката „Григор Прличев“ располага со редок книжевен фонд. Таму можат да се најдат дела издадени од 1800година па се до 1944год. Најстарата книга е Историја книжевности од Др Јован Шеро која била објавена во далечната 1874 год. Моментално се врши ревизија на овие книги и тие не се издаваат надвор од просториите на библиотеката. Уште едно многу значајно и ретко дело е во сопственост на охридската библиотека. Во наша сопственост...

Continue reading

biblioteka

Библиотеката и Охридско лето ќе ги трампаат просториите

Библиотеката и Охридско лето ќе ги трампаат просториите Националната установа градската библиотека „ Григор Прличев“ конечно ќе се прошири во нови простории. Со одлука на владатата, деновиве библитеката ги доби просториите во кои сега е сместен  Фестивалот Охридско лето. Со новите 310 метри квадратни и постечките 320 метри квадратни или вкупна површина од 630 м квадратни ќе се задоволат стандардите кои треба да ги има една современа библиотека, информира директорката на оваа институција Александра Белеска. Со ваквото решение библиотеката ќе добие една просторна целина во кој ќе биде сместен...

Continue reading

biblioteka

Стартува ревизија на книжниот фонд во охридската библиотека

Стартува ревизија на книжниот фонд во охридската библиотека. Во Националната установа библиотеката Григор Прличев од 15 јуни ќе започне  едномесечна ревизија на книжниот фонд. Читателите пред почетокот на оваа постапка имаат обврска позајмените книги од библиотеката да ги вратат до 5 јуни. Библиотеката на тој начин ќе добие прецизна слика каков е кавлитеот и квантитеот на книгите со кои располага, напоменува директорката на установата Александра Белеска. „ Оваа постапка не е нова ,  вообичаена е пракса за добивање показатели за книжниот фонд за квалитетот и квантитеот на ресурсите со кои располагаме....

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top