Tag: беи

беи дао

Лауреатот Беи Дао им оддаде признание на Струга и на Македонија

Со прашањето за секогаш за вечнатниот конфликт помеѓу поезијата и современиот начин на живеење годинешниот добитник на Златниот венец на Струшките вечери на поезијата, кинескиот поет Беи Дао им оддаде признание на Струга и на Македонија, како прекрасни домаќини на овој фестивал. Со прашањето за секогаш за вечнатниот конфликт помеѓу поезијата и современиот начин на живеење годинешниот добитник на Златниот венец на Струшките вечери на поезијата, кинескиот поет Беи Дао им оддаде признание на Струга и на Македонија, како прекрасни домаќини на овој фестивал. Дао кажа дека прекрасно е чуството да...

Continue reading

bei dao

Беи Дао е добитник на „Златниот венец“

Годинешниот лауреат, добитникот на златниот венец на поезијата на Струшките вечери на поезијата, Беи Дао е роден во Пекинг на втори август 1949-та година. Годинешниот лауреат, добитникот на златниот венец на поезијата на Струшките вечери на поезијата, Беи Дао е роден во Пекинг на втори август 1949-та година. Беи Дао е всушност неговиот псевдоним, кој е подарок од негов близок пријател, како почит кон северно кинеската провинција од каде се неговите корени. Беи Дао во превод значи северен остров, а Неговото вистинско име е Зао Зенкаи. Дао е еден од најистакнатите поети од таканаречената Емотивна...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top