Tag: бебињата

bebe

Во охридската болница за раѓањето на бебињата се грижaт професионални акушерки

 Во  охридската болница за раѓањето на бебињата се грижaт професионални  акушерки. Акушерството е благородна професија која се грижи за здравјето на мајката  и за новородениот живот на бебето. Во охридската болница на одделот за гинекологија има 30  акушерки. Станува збор з а професионален тим кој ја работи со огромна љубов оваа професија, напоменува од името на своите колешки сестра Наташа Лолеска. Пред се работи мајчинскиот инскинкт кај сите нас , а при тоа чувството да се донесе на свет еден  мал беспомошен живот е прекрасно, открива Лолеска.   „ Работата  е сложена. Тука кај нас се доаѓа...

Continue reading

bebe

Во Охрид родилките го следат мајчинскиот инстинкт и ги дојат бебињата

Во Охрид родилките  го следат мајчинскиот инстинкт и  ги дојат бебињата. Мајчиното млеко е едниствената и незаменлива природна  исхрана за новоорднечето во првите 6 месеци од животот. Предуслов за успешно доење е решеноста на мајката да го дои, да е упорна и истрајна, а е важна и поддршката од семејството и околината вели педијаторт д-р Зоре Димитриеска началник од советувалиштето за деца и млади. Родилките во Охрид го следат мајчиниот инстинкт.  „ Кај нас во Охрид и околината нема проблем мајката да не дои. На општо задоволство мајките сакаат да ги дојат новороденчињата. Се информираат за предностите...

Continue reading

stetni uv zracenja

Педијатрите предупредуваат да се заштитат бебињата од канцерогените УВ зрачења

Внимавајте на индексот на УВ зрачењето-предупредуваат докторите. Високите температури се причина за загриженост, но ултравиолетовото зрачење според нив е опасност сама за себе. Внимателно со изложеноста на директна сончева светлина. Иако најчесто луѓето се загрижени поради високите температури, сепак најголемата опасност според докторите не доаѓа од високата температура на воздухот, туку од високиот индекс на УВ зрачењето. Педијатрите предупредуваат дека особено подложни на штетните влијанија на штетното ултравиолетово зрачење се бебињата и малите дечиња. Предупредуваат дека мајките во никој...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad