Tag: басенот

Дримската конференција: Одличен моментум за процесот на прекуграничната соработка за управување со басенот на река Дрим

На петтата годишнина од потпишувањето на Маморандумот за заедничка визија на Дримскиот басен и првата година од отпочнувањето на ГЕФ Дримскиот Проект , повеќе од 120 преставници се собраа во Приштина како индикатор на силен моментум за дримскиот процес во оваа година. Операционализацијата на ГЕФ Дримскиот проект и имплементацијата која во насредните 4 години тежи 5.5 милиони долари, овозможува критичен напредок на прекуграничната соработка за управување со дримскиот басен. На петтата годишнина од потпишувањето на Маморандумот за заедничка визија на Дримскиот басен и првата година од отпочнувањето...

Continue reading

panoski

Ден на реката Црн Дрим

Пет земји кои ги поврзува проектот Дримски басен,  5 ти мај го одбраа за Ден на реката Црн Дрим. Овој проект е од суштинско значење бидејќи ќе донесе многу придобивки за регионот, посебно за жителите кои гравитираат покрај басенот, вели Дејан Паноски од Билатералниот секретаријат. Од годинава ќе почне одбележувањето на Денот на реката Црн Дрим. Одлука била донесена од страна на Дрим КОР – групата, а одбележувањето ќе биде на 5 ти Мај. Последниве 6 години интензивно се работеше на добивање на проект за управување со басенот на реката Црн Дрим. Проектот беше одобрен во 2012 година од страна...

Continue reading

konferencija

Што ќе добиеме со „Договорот за дримскиот басен“?

После неколку годишни активносто за лобирање и еколошка дипломатија, во Тирана конечно министрите на надлежните министерства од петте држави кои го делат дримскиот басен (Македонија, Грција, Косово, Србија и Црна Гора),  потпиша договорот за Дримскиот басен. Овој договор е силна рамка која што во иднина ќе ги постави аргументите околу управување со дримскиот басен, а од кои активности трпат позитивни или негативни последици и езерата кои се наоѓаат во басенот, меѓу кои се и Охридското и Преспанско После неколку годишни активносто за лобирање и еколошка дипломатија, во Тирана конечно министрите...

Continue reading

Crn Drim

Ќе се потпише меморандум според кој ќе се испушта езерото преку Црн Дрим

Осцилациите на нивото на охридското езеро се поизразени. Тие се природна појава, но загрижува фактот што од година во година стануваат се подраматични. „Причина за тоа се климатските промени, но не смееме да го минимизираме ни човекот како фактор“, вели претстевникот на одделението за управување со басенот на реката Црн Дрим, Дејан Пановски. Осцилациите на нивото на охридското езеро се поизразени. Тие се природна појава, но загрижува фактот што од година во година стануваат се подраматични. „Причина за тоа се климатските промени, но не смееме да го минимизираме ни човекот како фактор“, вели...

Continue reading

Реката Мисисипи го достигна рекордното ниво

Агенциите пренесуваат дека водите на Реката Мисисипи во САД го достигнале рекордното ниво во последниве 70 години. Во регионот на градот Натчез, во јужниот дел на југоисточната американска држава Мисисипи, нивото на реката вчера достигнало 17,8 метри, за 10 сантиметри над рекордот од 1937 година (17,7 метри)Поплавите во басенот на Мисисипи се резултат на континуираните врнежи, како и од топењето на снеговите. Природната несреќа зафати осум држави.До денеска се евакуирани илјадници лица, кои живеат долж крајбрежјето на реката, каде има десетици населби и 12.000 квадратни метри земјоделски...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top