Tag: Бари

Sv.Nikola

Денес се слави Свети Никола

Православните верници денеска со низа свечености го празнуваат Свети Никола. Во народното паметење овој лик останал како заштитник на патниците, посебно на оние што патуваат по вода, но и по тоа што како за време на животот така и по смртта ги помагал сиромасите, ги заштитувал затворениците и неправедно осудените, ги откупувал робовите и ги пуштал на слобода. Именден празнуваат: Никола, Нино, Николина, Коле, Кула, Нина… Во животот на нашиот човек посебно значајно место има свети Никола Мирликиски-Чудотворец, кого многу семејства го сметаат за свој домашен заштитник и со домашни служби и со многу...

Continue reading

plaketa

Интелектуална соработка

Универзитетите за информатички технологии од Охрид  и Бари потпишаа договор за соработка. Универзитетите за информатички технологии од Охрид  и Бари потпишаа договор за соработка. При госувањето во Италија Св. Апостол Павле бил петставуван како наследник на првиот универзитет во Европа, пред Болоња. На средбата во Италија било договорено летово во Охрид да се организаира семинар под покровителство на Мајктософт. Универзитет за информатички науки и технологии Св. Апостол Павле го потпиша првиот меѓународен договор за соработка со универзитетот во Бари. „Ова е наш прв излез на меѓународната...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top