Tag: баратели

Во агенцијата за вработување пораснал бројот на охриѓани кои се пријавиле како активни баратели на работа

Се пријавиле баратели на работа кои останале без работа како последица на економската криза од пандемијата , но се пријавиле и лица за да остварат некоја од економскиот сет мерки државна помош на лицата кои останале без работа или се на евиденција за вработување. Од почетокто на пандемијатa досега пораснал бројот на охриѓани кои се пријавиле како активни баратели на работа, информираат од охридската Агенцијата за вработување. Во моментов, во евиденцијата на активни баратели на работа се регистрирани лица кои останале без работа како последица на економската криза од пандемијата , но се пријавиле...

Continue reading

logo

Утре во Охрид, саем за вработување

Во петок (14.11), во Салата Билјанини Извори во Охрид, ќе биде одржан четвртиот Саем за Вработување. Во петок (14.11), во Салата Билјанини Извори во Охрид, ќе биде одржан четвртиот Саем за Вработување. Истиот е дел од серијата саеми, во организација на Агенцијата за Вработување на Република Македонија, кои имаат за цел приближување на понудата и побарувачката на труд, како и овозможување на увид во слободните работни места од страна на оние кои се активни баратели на работа. Официјалното отворање на саемот е закажано за 11:00 часот. На саемот ќе се обрати Директорот на Агенцијата за Вработување...

Continue reading

viza

Суспендирањето на слободниот визен режим за Македонија сеуште актуелно

Иако бројот на македонски баратели на азил во Германија е намален, суспендирањето на слободниот визен режим е актуелно, особено по писмото до Даблин на министрите на Германија, Австрија, Холандија и Велика Британија, информира Дојче Веле. Иако бројот на македонски баратели на азил во Германија е намален, суспендирањето на слободниот визен режим е актуелно, особено по писмото до Даблин на министрите на Германија, Австрија, Холандија и Велика Британија, информира Дојче Веле. Укинувањето на слободното движење во Европа поради стотината сиромашни луѓе од Македонија кои бараат подобар живот во Германија...

Continue reading

agencija za vrabotuvanje

Кои невработени се активни, а кои пасивни баратели на работа?

Започна поделбата на невработените лица на активни и пасивни баратели на работа. Невработените лица почнаа да се соочуваат со новата поделба на активни и пасивни. Сите оние кои од декември навака го посетиле Центарот за вработување со цел да се пријават, веќе добија пријави за запишување во регистарот во кои треба да се изјаснат во која група припаѓаат. Невработените на пасивната листа ќе се пријавуваат само за да имаат статус на невработени заради добивање на потврда дека се во евиденцијата на Центарот за вработување.Нема да имаат некои посебни обврски освен обврската на секои 6 месеци да се...

Continue reading

kujna

Не престанува потребата од народната кујна

На вратата на охридскиот центар за социјални работи има нови баратели за користење на народната кујна. На вратата на охридскиот центар за социјални работи доаѓаат нови баратели за користење на народната кујна.  Засега бројот на социјално загрозените лица кои ги згрижува државата обезбедувајќи им еден оброк е 80 лица, вели директорот на Центарот Екрем Каљоши. „ Има нови баратели за користење на народната кујна, но за жал бројот не може да се зголемува. Се надеваме во иднина ќе има повеќе разбирање. Сега измените на корисниците се вршат доколку некој од корисниците го изгуби правото на социјалната...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad