Tag: баракоски

gerdan

Конечно, отворена музичка сцена

Охридските фолклорни ансамбли и музичари од повеќе жанрови ќе настапуваат на отворена сцена. Охридските фолклорни ансамбли и музичари од повеќе жанрови ќе настапуваат на отворена сцена. За ова намена ќе се импровизира сцена пред платото пред Центарот за култура, кој се јавува и како организатор на оваа манифестација. Методија Баракоски Менде, уметнички раководител на КУД „Ѓердан“, дамнешен поборник за реализација на ваков проект, ја поздравува манифестацијата. Баракоски смета дека тоа е убава можност играорците пред туристите да презентираат дел од нивните уметнички програми. Долгогодишниот...

Continue reading

zmaevi

Македонска екипа за прв пат ќе учествува на светски шампионат во змајарство

Македонска екипа од 15 до 30 јули ќе учествува на Светскиот натпревар во змајарство во Италија.  Државниот тим ќе го претставува македонската воздухопловна федерација и клубот за слободно летање од Охрид, а ќе се натпреварува со змаеви во класа 1. Македонска екипа од 15 до 30 јули ќе учествува на Светскиот натпревар во змајарство во Италија.  Државниот тим ќе го претставува македонската воздухопловна федерација и клубот за слободно летање од Охрид, а ќе се натпреварува со змаеви во класа 1. Овие летала иако во главно се мешаат со параглајдери, истите сепак драстично се разликуваат во конструкција,...

Continue reading

raspeano gerdance

„ Распеано ѓерданче“ одржа концерт

На симболичен начин, со песна, дечињата од хорот „ Распеано ѓерданче“, на Охриѓани, им го честитаа големиот христијански празник Божиќ. Воедно, го промовираа и своето прво ЦД. На градскиот плоштад, хорчето „Распеано ѓерданче“ одржа концерт. Со него, дечињата, им ги честитаа божиќните празници на сите граѓани на Охрид. Еуфорична атмосфера и задоволство на лицата на насобраните граѓани, кои со внимание го проследија овој настан. Дечињата пак, насмеани, пееја за големиот христијански празник Рождество Христово – Божик. Методија Баракоски, уметнички раководител на хорчето „Распеано ѓерданче“...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top