Tag: банана

Решава пет проблеми

Отстранува бројни тегоби за кои најчесто се земаат апчиња Три вида на добар шеќер, обилност на влакна и витамини се причините за кои бананата отскокнува од другите брзопотезни извори на енергија. Но освен хранливата вредност, докажана е нејзината семоќност за отстранување на бројни тегоби за кои обично бараме разноразни апчиња. 1. Надуеност и запек Бананата содржи пектин кој го забрзува варењето и поттикнува исфрлање на токсини и тешки метали од телото. Освен тоа нејзиното делување е пробиотичко и ја стимулира работата на цревата. Сите овие фактори ја поттикнуваат работата на варењето на храна...

Continue reading

Tailand

Иронија

Среде катастрофални поплави, Тајланд го прославува фестивалот на сушата. Иронија на животот. Тајланѓаните кои со недели се борат со катастрофалните поплави вчера го прославија традиционалниот празник на полната месечина кој означува крај на сезоната на дождови и почеток на сушата. Годинава празникот се прославува во услови кога една третина од земјата е под вода, а над 500 луѓе ги загубија животите. Сепак пораката што се испраќа преку свеќите поставени на листови од банана – водата да го однесе злото, може да се искористи и за сегашната ситуација. {loadposition content9}

Continue reading

banani

Охридски мали зелени банани

Цветниот и убаво уреден двор на Нијази Махмуд привлекува многу погледи од минувачите. Три метарско стебло на банана во цветниот двор на охриѓанецот Нијази Махмуд. Покрај украсните цветни билки, лозницата, кивите и  палмата тој одгледува и банана. Годинава, егзотичното дрво родило и мали зелени плодови. Пред шест години Махмуд дрвото го донесол во саксија од соседна Грција и го засадил во својот двор. Објаснува дека за одгледување на дрвото банана претходно немал познавања. Во зима го покривал со сламa а стеблото през  годината го прихранувал со природно ѓубриво. За одгледување на стеблото банана...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top