Tag: балканските

Bulent Aras

Втора етапа од проектот на младинската организација УФУК

Мир и соживот на Балканот е пораката која синоќа ја пренесоа високите турски функционери, професорот Булент Араш од Институтот за стратешки истражувања од Турција и Ѓурсел Донмез од Агенцијата за соработка на турската дијаспора. Нивната посета на Охрид е дел од реализацијата на втората етапа на проектот на турската младинска организација УФУК од Македонија „100 години од Балканските војни“. Професорот Араш го потенцираше значењето на соработката помеѓу народите на Балканот во чија насока се движи и моменталната надворешна политика на Турција. „Турција се грижи за Балканскиот простор бидејќи...

Continue reading

atleticar

На Олимпијада само четворица македонци

На Олимпијадата во Лондон Македонија ќе биде преставена само со четворица спортисти и тоа двајца атлетичари и двајца пливачи. Ова е најмалата екипа од осамостојувањето на Македонија која се испраќа на Олимписки игри. На што се должи ова може да се анализира уште пред да започнат игрите во Лондон .Обично сите анализи се прават после завршувањето на ваквите натпреварувања, но ние во Македонија сме во ситуација тие да ги направиме и пред време. Сите треба да се запрашаме зошто спаднавме на ова дереџе, секоја федерација треба да се преиспита зошто имаат спортисти на вака ниско ниво, не се оградувам...

Continue reading

рели

Моторџиите го преплавија Охрид

20 години мото-рели по повод 8ми Септември, Денот на независноста на Република Македонија. Повеќе од 320 мотористи од Македонија, балканските земји, како и Финска, Италија, Швајцарија, Ирска и Австрија зедоа учество во ова масовно меѓународно рели. Мотористите вчера околу 17 часот пристигнаа во Охрид, а Охриѓани можеа да уживаат во моќниот звук на моторите кои целиот град го кренаа на нозе. „Релито започна во текот на вчерашниот ден, во претпладневните часови, поточно во 09:30 минути од плоштадот „Македонија“ и се возевме преку Куманово, до Дојран преку Берово и Струмица, 320 километри. Во...

Continue reading

forum na nacalnici na GSH

Промоција на мирот и стабилноста во регионот

Промовирање на мирот и стабилноста во регионот и пошироко.Ова беше една од целите на петтата Конференција на началниците на генералштабовите на армиите од балканските земји, која денес во Охрид ја отвори претседателот на Република Македонија Ѓорѓе Иванов. Претседателот Иванов на конференцијата посочи дека ниту една земја не е остров за себе, кој во недоглед може да живее во затворен, изолиран, политички, културен и безбедносен систем. Претседателот потенцира дека за да се грижиме за сопствената безбедност, неопходно е да ја земеме во предвид безбедноста на другите, посебно на нашите соседи. „Независно...

Continue reading

rubin zemon

Египќаните на протест

Апсолутна дискриминација. Египќаните не отстапуваат од своето барање, нивна застапеност во пописната комисија за престојниот пописен процес, кој треба да се случи април годинава. Рубин Земон, претседателот на Сојузот на балканските Египќани рече дека египќаните секогаш биле лојални граѓани на Р. Македонија и го дале својот конструктивен придонес во градењето на македонското општество. Земон кажа што досега презеле кај високите државни институции за да се согледаат нивните барања. Сојузот на балканските Египќани, Здружението на египќани на Македонија и Здружението за мултикултурна соработка...

Continue reading

Kongres

Одржан вториот Конгрес на Балканските Египќани

Сојузот на Балканските Египќани го одржа својот втор Конгрес. Египќаните сеуште се борат со предрасудите и стереотипите кои постојат кон оваа етничка заедница истакна претседателот на Сојузот Проф. Д-р Рубин Земон. Тој во своето обраќање рече Балканските Египќани на сите нивоа од најобичните општествени настани во секојдневниот живот, па се до највисоките меѓународни, владини и културни  случувања се борат со прилепената ознака на аутсајдери или како Роми. Претставниците од здруженијата на египќаните ги искажаа своите проблеми и очекувања од нивното формирање пред 12 години до денес. Ретроспективата...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top