Tag: балканските

„Пад на системот или Како Балканските народи сфатија дека Бог не постои“ е најдобриот расказ на годинешниот конкурс Живко Чинго

 Расказот под шифра 11 е  победник меѓу 40 – те пристигнати раскази. Добивме убаво виножито  од раскажи, кои се доказ дека има напредок во развојот на македонскиот расказ, а ќе не радува фактот ако на анонимниот конкурс добиме ново име кое ќе го гради својот литературен пат, кажаа членовите на жирито. Најдобриот расказ на конкурсот „Живко Чинго“ 2019  е „Пад на системот или Како Балканските народи сфатија дека Бог не постои“. Комисијата за избор на најдобар расказ во состав од еминентни имиња од македонското литературно творештво, Кристина Николовска, Славе Ѓорого Димоски и Димитар Пандев...

Continue reading

Балканските кујни заеднички на светскиот туристички пазар

Преку проект за промоција на Балканските кујни ќе се развива гастро туризам кој претставува магнет за туристите трагачи по нови неоткриени дестинации. Спојувањето на четирите национални кујни, на Македонија, Бугарија, Хрватска и Грција и гастроомските вештини  е дел од проектот Еразмус плус . Со понуда на вкусните национални јадења  Македонија,Хрватска,  Бугарија и Грција   ќе привлекуваат туристи. Старите традиционални рецепти се покажаа како магнет за туристите, кои трагајќи по нови вкусови одбираат неоткриени гастрономски дестинации. Токму ова е дел од проектот што деновиве се одржа во Охрид....

Continue reading

ОДБЕЛЕЖАНА 20-ГОДИШНИНАТА ОД ПРВИОТ КОНГРЕС НА СОЈУЗОТ НА БАЛКАНСКИТЕ ЕГИПЌАНИ

Дваесет годишнината од оддржувањето на Првиот конгрес на Сојузот на балканските Египќани, свечено беше одбележана денес во големата сала на општина Охрид. Дваесет годишнината од оддржувањето на Првиот конгрес на Сојузот на балканските Египќани, свечено беше одбележана денес во големата сала на општина Охрид. На свеченоста на која присуствуваа и гости од здруженијата на египќаните од Албанија и Косово, беше истакнато дека продолжува процесот за целосна еманципација на Балканските Египќани и нивно равноправно учество во  политичкиот и јавниот живот во земјите во кои живеат. Градоначалникот Јован...

Continue reading

Одбележан 24 јуни Денот на Балканските египќани.

Одбележан 24 јуни  Денот на Балканските египќани. Одбележан 24 јуни денот на Балканските Египќани. На прославата присуствуваше и министерот за култура Роберт Алаѓозоски. При тоа министерот кажа дека определба на новата Влада е да гради едно општество за сите, еднаквост во правата и можностите на сите заедници. „Во областа на културата ќе дејствуваме во правец на децентрализација на културно развивање на можностите да допре до секој граѓанин без оглед на припадноста и местото на живеење. Создаваме нови можности за вистинско и успешно унапредување на културата на сите заедници. Со особена грижа...

Continue reading

Танасовден го слават и Балканските Египќани

Балканските Египќани го слават Танасовден. Овој празник е на ковачите, налбатите. Ковачкиот занаeт е во изумирање но сеуште постојат наши сограѓани кои се сеќаваат на старите добри времиња кога постоеле врвни мајстори ковачи.   Верскиот празник Св. Атанасиј Велики покрај православните христијани го слават и Балканските Египќани. Овој светец се смета дека е еден од најпознатите светци во христијанската религија, а Господ Бог му предодредил тој да се бори против мразот и студот. Околу симболиката зошто овој светец го слават и припадниците на заедницата на Балканските Египќани, за ТВМ открива хроничарот...

Continue reading

Oдбележан денот на заедницата на Балканските египќани во Македонија 24-ти јуни

Единството на заедницата, развојот, еднаквоста и просперитетот се постулатите на овој етникум кој е нераскинлив дел од македонското општество. Вистински предизвик денес е обидот да се излезе од еден затворен круг во кој владеат стереотипите, предрасудите, асимилацијата секојдневното стигматизирање од страна на мнозинските заедници кое доведува до изолација на заедницата од општествените текови. Иако преамбулата на уставот е извор на права, сепак египќаните и некои други помали заедници кои живеат во зермјава не се споменати во неа, па така денес политиките на државата се креирани и наменети...

Continue reading

turisti

Балканските земји, привлечна дестинација за туристите од Далечниот Исток и Индија

Досега кружни тури за овие туристи се организираат во Словенија, Хрватска, Црна Гора и Босна, но според растечкиот тренд, се очекува тие да продрат и на српскиот и македонскиот туристички пазар. Охрид и во 2016та пред се ќе се нуди на европскиот пазар. Кружни тури за туристи од Далечниот Исток наскоро се очекуваат и на македонскиот туристички пазар. Според Емил Димитровски, член на Управниот одбор на Стопанската комора за туризам, во наредниот период, европските дестинации ќе бидат повеќе барани, за разлика од дестинациите на Блискиот Исток. Тој смета дека во 2016та пред се ќе има интерес за...

Continue reading

zem

Египќаните бараат јавно извинување од Мартин Протуѓер

Ги повикуваме Мартин Протуѓер, како и партијата ВМРО-ДПМНЕ,  да јавно им се извини на сите припадници на заедницата на Египќаните во Македонија, за непочитување на етничката посебност и идентитет. Невладините организации кои се грижат за заштита на идентитетот, човечките и малцинските права на заедницата на Балканските Египќани во Македонија, не се изненадени но се згрозени од лицемерието и не-толеранцијата што се приметува кон припадниците на заедницата на Египќаните, од страна напоедини лица од врвот на ВМРО-ДПМНЕ, кои воедно се и најблиски соработници во кабинетот на актуелниот премиер на...

Continue reading

azilanti

Барањата за азил ќе се решаваат за самo седум дена

Со измените на законот кој ги регулира прашањата за азилантите, а кои Министерството за внатрешни работи на Сојузна Република Германија ги подготвува деновиве, ќе биде ставен крај на лажните азиланти што доаѓаат од балканските држави. Со измените на законот кој ги регулира прашањата за азилантите, а кои Министерството за внатрешни работи на Сојузна Република Германија ги подготвува деновиве, ќе биде ставен крај на лажните азиланти што доаѓаат од балканските држави. Како што пренесува “Дојче веле”, процедурата е проста. Македонија и останатите балкански земји ќе бидат декларирани...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top