Франција го казни Гугл поради непочитување на авторски права за вести

Американскиот технолошки гигант во текот на следните два месеци мора да достави предлози за тоа како ќе ги обесштети новинските агенции и другите медиуми за користење на нивните вести. Доколку не го стори тоа, се соочува со казни до 900.000 евра на ден.

Медиумите АПИГ, СЕПМ и АФП го обвинуваат технолошкиот гигант дека не разговарал со нив со добра волја за да се најде заеднички јазик за надоместок за новинарските содржини на интернет, според неодамнешната директива на ЕУ.

Случајот сам по себе се фокусира на тоа дали Гугл ги прекршил привремените наредби издадени од антимонополскиот орган, кој инсистира ваквите разговори да се одржат во рок од три месеци со издавачите на вести кои ги бараат.

АПИГ, кој ги претставува најголемите издавачи на печатени весници („Фигаро“, „Монд“ и други), останува еден од тужителите, иако потпиша рамковен договор во очекување на одлука за монопол.

авторски, вести, гугл, казни, непочитување, права, Франција

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top