Categories
Свет

Русија предупреди дека договорот меѓу САД и Полска ќе ги зголеми тензиите меѓу Москва и Вашингтон

Договорот меѓу САД и Полска за противракетниот штит ќе ја зголеми напнатоста меѓу Москва и Вашингтон, изјави претседателот на Комисијата за надворешни работи на руската Дума Константин Косачов.

Договорот меѓу САД и Полска за противракетниот штит ќе ја зголеми напнатоста меѓу Москва и Вашингтон, изјави претседателот на Комисијата за надворешни работи на руската Дума Константин Косачов.

Според Косачов, планот за американскиот противракетен штит е насочен против Русија и ќе доведе до зголемување на тензиите во руско-американските односи.

„Планот на американскиот претседател за противракетниот штит на никаков начин не е насочен кон Русија“, изјави портпаролката на Белата куќа Дејна Перино. – Целта на ПРО е да ги заштити нашите европски сојузници од секакви закани на криминални држави, додаде таа.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *