Categories
Спорт

Шесто злато на Фелпс на Олимпијадата

Денешните финални трки во пливање му го донесоа очекуваното шесто злато на Мајкл Фелпс и уште неколку изненадувања.

Денешните финални трки во пливање му го донесоа очекуваното шесто злато на Мајкл Фелпс и уште неколку изненадувања.

Фелпс во дисциплината 200 метри мешано го освои шестото злато, заедно со шестиот светски рекорд, а неговиот вкупен број на медали од олимпијади се качи на 12. Американецот Рајан Лохте и Ребека Сони исто така стигнаа до златото, победувајки ги фаворитите со светски рекорди. Лохте на 200 метри беше подобар од Арон Пирсол, додека Сони на 200 метри градно од Лајза Џоунс. Брита Штефен на патеката 100 метри слободно ги шокира ривалките и стигна до победата со олимписки рекорд.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *