Categories
Сцена & Муабети

Во светот има половина милијарда луѓе со прекумерна тежина

Светската здравствена организација проценува дека во светот има најмалку половина милијарда луѓе кои имаат прекумерна тежина како и повеќе од 700 милиони кои се сметаат за „дебели“.

Светската здравствена организација проценува дека во светот има најмалку половина милијарда луѓе кои имаат прекумерна тежина како и повеќе од 700 милиони кои се сметаат за „дебели“.Организацијата наведува дека прекумерните килограми стануваат глобален проблем и за возрасните и за децата.

Според СЗО, најмалку 20 милиони деца помлади од пет години имаат прекумерна тежина.
Во извештај се вели дека е забележано зголемена употреба на висококалорична храна како и глобално намалување на вежбањето.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *