Categories
Сцена & Муабети

Русија одлучи да ја избрише Калифорнија од своите карти

Рускиот регион Нижњи Новгород одлучи да го елиминира малото село Калифорнија поради недостаток на жители.

Рускиот регион Нижњи Новгород одлучи да го елиминира малото село Калифорнија поради недостаток на жители. Селото во 19 век го основал рускиот земјопоседник, со цел да и се потсмева на тогашната руска власт која ја продала Аљаска на САД во 1867 година.

Некогаш живото село пропаѓа од пропаста на Советскиот Сојуз, а последните жители го напуштиле во 2000 година во потрага по подобар живот.

Ова село сега ќе прекине да постои во картите, но не е познато дали ќе бидат срушени и зградите, што останале неми сведоци на некое подобро минато.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *