Осумката за Кинезите среќен број што симболизира благосостојба и среќа.

Девет илјади кинески двојки денеска ќе се венчаат поради бројот осум кој во кинеската сиболика претставува благосостојба и среќен ден за венчање и раѓање.
Осми август во Кина е среќен ден за оние кои ќе се венчаат, а и токму заради осумката како среќен број 29-тите Летни олимписки игри во Пекинг се отвораат токму денеска 08.08.2008 во осум часот и осум минути по локално вереме.

„На Кинезите осумката им е среќен број, па токму на овој ден, на отворање на Олимпијадата ние ќе се венчаме“, изјави еден кинески младоженец.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: