Categories
Сцена & Муабети

Октоподот има шест “раце“ и две “нозе“

Осумте краци на октоподот всушност претставуваат шест “раце“ и две “нозе“, покажа студијата што ја објави синџир на комерцијални аквариуми.

Осумте краци на октоподот всушност претставуваат шест “раце“ и две “нозе“, покажа студијата што ја објави синџир на комерцијални аквариуми.

Октоподот е најинтелигентен безрбетник и со своите краци се служи како со раце и нозе.

Аквариумските стручњаци спровеле студија што покажала дека октоподите ги користат своите први три краци за земање и користење на предмети.

“Можеме да претпоставиме дека предните шест краци имаат функција како рацете, а задните два ја преземаат функцијата на нозете“, вели биологот Оливер Валениак.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *