Categories
Сцена & Муабети

Некои факти за кондомите

Кондомите се профилактички средства за заштита од сексуално пренсоливите болести како и од бременоста.

Што се кондомите?
Кондомите средста за контрацепција. Постојат машки и женски кондоми или дијафрагми. Се изработуваат од латекс или гума и од полиретан или пластика.

Колку се сигурни?
Нивната ефикасност зависи од тоа колку внимателно се користат. Машките кондоми се 98% ефикасни, кога правилно се користат. Женските 95%. Што значи дека на 100 жени секоја година само пет остануваат бремени. Ги има во најразлични облици и видови на чии пакувања е наведена нивната ефикасност.

Нивни предности
Многу се ефикасни, лесно се набвуваат, се користат само за време на сеџуалниот однос, помагаат при сексуално преносливите болести, ги има во најразлични видови, облици и големини.

Нивни недостатоци

Можат да го прекинат сексуалниот однос, се случува да дојде до нивно пукање, може да дојде до преосетливост на хемиските состојки на оние кондоми кои се изработени од латекс.

Други податоци за кондомите
Најголем бројод луѓето ги користат кондомите. Полиретанските кондоми можат да се користат од страна на оние луѓе кои се преосетливи на латексот или на лубрикантите кои содржат масла.

Како и да е, кондомите се неизбежен дел од нашиот сексуален живот и едно од најдобрите профилактички средства. Во последно време нивната се почеста употреба во голема мерка го руши митот за Балнскиот маж

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *