Categories
Сцена & Муабети

Најголем портокал на светот

На една плантажа за портокали во Шпанија, еден портокал во просек тежи по еден килограм.

На една плантажа за портокали во Шпанија, еден портокал во просек тежи по еден килограм.

Кога пред 16 години го засадиле првото стебло портокали, брачната двојка од Шпанија не можела ниту да замисли дека тоа ќе стане плантажа со најголеми портокали на светот. Имено, секој портокал, во просек тежи по еден килограм.

Двојката првото стебло на овие портокали го купиле во португалскиот регион Еспада Цинта, што се наоѓа близу до границата со Вилвестре.

Стеблото дава 40 плодови годишно, велат сопствениците и објаснуваат дека тајната на нивните џиновски портокали е во посебното ѓубриво наречено “галиназа“ и микроклимата на која се одгледуваат.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *