Директорите на големите компании мора да бидат лидери. Тие ја читаат книгата “Уметноста на војувањето“ од Сун Цу, и учат од биографиите на големите лидери. Но, кога ќе настапи глобална криза, на која не и се наѕира крајот, а директорот мора да биде уште поцврст и по храбар, тогаш се обраќаат на Масаи воините.

Во угледниот лондонски Институт на директори, делегација на Масаи одржа низа Повер поинт презентации и работилници за британските менаџери.

Масаи воините им објаснувале како мораат да го набљудуваат светот, да ги наслушуваат соработниците, како мора да се однесуваат додека носат одлуки, а како кога ќе ја донесат, како луѓето да ги водат таму каде што сами не би отишле и, конечно и најважно, како да победат во секоја битка.

Нивните совети, тврдат директорите, засега даваат одлични резултати. А еве и неколку ставки од Масаи филозофијата:

1. Слушни го секој. Кога ќе одлучиш, прашај ги сите што мислат.

2. Надежта не е метод, среќата не е стратегија. Мораш секогаш да бидеш во водство.

3. Не се впуштај во чесна борба. Играј на подрачјето каде си навистина силен.

4. Во книгите е мудроста, но не и решението.

5. Менувај се или умри.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: