Categories
Сцена & Муабети

„Хабл“ регистрира судир на галаксии

Фотографии од вселенскиот телескоп Хабл, објавени во четвртокот, го прикажуваат судирот на галаксии.

Фотографии од вселенскиот телескоп Хабл, објавени во четвртокот, го прикажуваат судирот на галаксии кои предизвикаа силна деструкција на ѕвездите и означија раѓање на нови и поголеми галаксии. Space Telescope Science Institute (STSI), со седиште во Мериленд, ги објави фотографиите од Хабл обележувајќи на тој начин 18 години од неговото лансирање во вселената.

Астрономите можат да набљудуваат само една од милионите галаксии во блиската вселена која се судира. Меѓутоа, галаксиите порано многу почесто се испреплетувале, за да вселената која непрестано се шири биде помала.
Потребно е неколку стотици милиони години за галаксиите да се спојат.
Камерите на Хабл можат да снимат многу оштри слики затоа што орбитира околу Земјината атмосфера.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *