Categories
Сцена & Муабети

Да ги спасиме дождовните шуми

Создаден Меѓународен фонд за зачувување на дождовните шуми во Амазонија.

Создаден Меѓународен фонд за зачувување на дождовните шуми во Амазонија.
Бразилскиот претседател Луис Инасио Лупа да Силва, синоќа потпиша указ за создавање на „Меѓународен фонд за зачувување на дождовните шуми во Амазонија и борба против глобалното затоплување“.

Бразилските власти се надеваат дека во првата година ќе бидат собрани една милијарда долари, а до 2010 година фондот ќе изнесува 21 милијарда долари. Бразилската национална банка за развој ќе управува со фондот. Во септември, Норвешка ќе донира 100 милиони долари во фондот за спас на Амазонија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *