Categories
Охрид

Нов центар за астма во Охрид

По повод светскиот ден за борба против астмата, денес беше отворен нов центар каде ќе се третираат болни од ова респираторно заболување.

По повод светскиот ден за борба против астмата, денес беше отворен нов центар каде ќе се третираат болни од ова респираторно заболување. Овој центар е во рамките на интерното одделение при Медицинскиот центар во Охрид. Од таму најавуваат за брзо време отварање на уште дава нови центри, за лекување на штитна жлезда и остеопороза.
Отворен астма центар при интерното одделение на Медицинскиот центар во Охрид. Денес по повод светскиот ден за борба против астмата, официјално беше промовиран овој центар и со тоа се заокружува делот на интерното одделение каде се третираат респираторните заболувања. Опремата е донација на фармацевтската фирма Глаксо Смит Лајн и ги задоволува најновите стандарди во оваа област од медицината. Во Македонија оваа фармацевтска куќа отвори 11 вакви центри, а во Охрид има два и тоа на трудова медицина и при интерното одделение.

Астмата е болест која ја зафаќа целата Астмата е болест која ја зафаќа целата

 Астмата е болест која ја зафаќа целата Астмата е болест која ја зафаќа целата популија, од најмала до најстара возраст.таа е хронична болест.На ниво на Македонија има околу 10 000 заболени, а овој број секојдневно расте.
За скоро време во склоп на интерното одделение ќе се отворат уште два нови центри и тоа за тироидна жлезда и за остеопороза.
На ваков начин во многу ќе им се олесни на пациентите кои досега мораа да одат во другите градови од државава за да направат испитувања и да се лекуваат од овие болести.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *