Categories
Македонија

Македонското собрание ја избира новата влада

Македонското собрание денеска треба да ја одржи седницата за избор на новата влада.

Македонското собрание денеска треба да ја одржи седницата за избор на новата влада, опозицијата најави дека нема да учествува во работата и оти продолжува со бојкот на Парламентот.

Мандаторот и претседател на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски ќе ја претстави програмата за работа на новата македонска влада, што ја договори со лидерот на ДУИ, Али Ахмети, како и нејзините приоритети, меѓу кои како стратешки се посочуваат интеграција во НАТО и ЕУ.

Новата владејачка коалиција има вкупно 82 пратеници, 63 освои ВМРО-ДПМНЕ, 18 -ДУИ и еден ПЕИ. Опозиционата коалиција предводена од СДСМ доби 27 мандати, додека ДПА 11. Претседателот Бранко Црвенковски најави дека ќе присуствува на седницата.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *