Можно решение за спорот меѓу Атина и Скопје

„Горна Македонија“ би можело да биде компромисното име со кое би се решил спорот меѓу Атина и Скопје, пишува денеска грчкиот весник „Елевтерос Типос“. „Ваквиот предлог би можел да биде прифатен од новата влада во Скопје што би ја формирал премиерот Никола Груевски“наведува весникот. Во него уште стои дека за Скопје би било прифатливо сложено име со јасна географска одредница за меѓународна употреба, но под услов во евентуалниот договор да се спомнуваат „македонски идентитет“ и „македонски јазик“.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: