И официјално им се лепат етикети на обвинителите

Пишува Ване Трајков

Коментаторски и етикетирачки е презентирана информацијата на порталот Лидер објавена под наслов „И официјално збогум СЈО, добредојде за обвинителите под капата на Заев’’ откако Законот за Јавно обвинителство донесен во февруари годинава, стапи на сила денеска. Во информацијата ниту има официјални изјави ниту пак има експертски ставови за законското решение туку само ,,голо’’ и ,,навивачко’’ коментаторство со прашања и одговори на непотпишан автор и етикетирање на обвинителите дека работат под инструкции на екс премиерот и претседател на СДСМ Зоран Заев.

,,Борбата против криминалот и корупција преминува во рацете на обвинители, кои пред ,,шарената револуција беа етикетирани како ,,маши на власта’’, а сега се длабоко пикнати под капата на екс-премиерот и лидер на владејачкиот СДСМ Зоран Заев’’ , пишува непотпишаниот автор при што го прекршува членот 13 од Кодексот на новинари каде стои дека треба да се прави јасна дистинкција помеѓу вест и коментар. Но во објавената информација на порталот Лидер се мешаат коментаторски ставови на самиот автор во новинарски текст со кој се обидува да докаже дека новиот закон е со цел да се заштитат функционери од сегашната Влада.

Новото решение на Законот за Јавно обвинителство предвидува превземање на сите предмети од СЈО, самостојност на јавниот обвинител во постапувањето по конкретни предмети, градење на кариера со претходно искуство во пониските јавни обвинителства, но и финансиска самостојност на ова институција со одвојувањет на најмалку 0,4 одсто од Буџетот на државата.

,,Значајна придобивка е тоа што и јавниот обвинител кој раководи со Јавното обвинителство ќе биде избиран на непосредни избори од јавните обвинители што е гаранција дека се острануваат секакви надворешни влијанија. Воедно ова ќе значи и ефикасност и непристрасност во гонењето на сторителите на тешките кривични дела и корупција,, вели актуелниот државен јавен обвинител Љубомир Јовевски во интервју за примената на новото решение.

Со објавената информација и насловот, се доведуваат читателите до погрешна перцепција и стекнување на недоверба во правосудниот систем посебно кога се етикетираат одредени личности дека работат под нечија капа.

Вестите во рубриката „Лажни вести избори 2020“ во целост се преземени од сајтот vistinomer.mk, за потребите на пректот „Против дезинформации за поголема излезност на изборите“.

Авторските права се отстапени за потребите на пректот „Против дезинформации за поголема излезност на изборите“.

 обвинителите, етикети, им, лепат, официјално

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top